Saša Popović PR Centar za obrazovanje AKADEMIJA UČI SLOBODNO Niš, Matični broj: 6429500, PIB: 109600141 (u daljem tekstu  „UčiSlobodno“, „mi“, „nas“, „naše“) izuzetan značaj poklanja zaštiti Vaše privatnosti pa Vas molimo da pažljivo pročitate Politiku Privatnosti kako biste razumeli šta mi praktikujemo na polju prikupljanja, obrade i čuvanja poverenih nam informacija.
Obavezujemo se da ćemo čuvati privatnost svih naših korisnika i da ćemo prikupljati samo njihove osnovne podatke neophodne za poslovanje i informisanje korisnika. Sve podatke prikupljamo i tretiramo u skladu sa dobrim poslovnim običajima i u okviru zakona Republike Srbije – Zakon o zaštiti podatka o ličnosti („Službeni glasnik RS“, br. 97/08 od 27.10.2008. godine, 104/09- dr. Zakon 68/2012- odluka US i 107/2012).

Koje informacije  prikupljamo

Informacije prikupljene direktno od Vas pri kupovini Pretplate

Prilikom kupovine Pretplate i registracije na Sajtu u obavezi da date Vaše ime, prezime i adresu kao i adresu e-pošte. Ove podatke možete naknadno sami izmeniti na stranici Moj nalog. Osim navedenog ne prikupljamo ni jedan dodatni podatak bez obzira na način kojim plaćate Pretplatu.

Informacije prikupljene od Vaših aktivnosti na Sajtu

Tokom Vašeg korišćenja Sajta prikupljamo određene podatke koji su sastavni deo portala i služe za evidentiranje napretka u učenju kao i za poboljšanja Sajta.

Neki od najčešće dobijenih podataka:

 • Informacije o započetim i završenim kursevima
 • Podaci o odgledanim lekcijama
 • Podaci o uspešnosti i/ili neuspešnosti na pitanjima i testovima
 • Detalje oko obavljanja Pretplate i navika u korišćenju Sajta
 • Informacije vezane za Vašu komunikaciju sa UčiSlobodno

Kako koristimo prikupljene podatke

Korišćenje podataka u svrhu funkcionisanja Sajta

Određeni podaci su nam neophodni kako bi sam Sajt funkcionisao, a učenje na njemu bilo kvalitetno i efikasno. Evo zbog čega prikupljamo neke podatke:

 • e-mail adresa i lozinka omogućuju nam da Vas prepoznamo prilikom ponovnog dolaska na Sajt.
 • Ime i prezime koristimo za vaše prepoznavanje nakon prijavljivanja na Sajt, a umesto generičkog korisničkog imena.
 • Adresa nam omogućava da vas kontaktiramo u slučaju uvažene reklamacije ili povraćaja sredstava.
 • IP adresa omogućava sprečavanje spamova, prevara i zloupotreba Sajta čime povećavamo bezbednost.

Korišćenje informacija u svrhu poboljšanja Sajta

Želja nam je da doživljaj učenja na Sajtu bude na najvišem mogućem nivou, u svrhu postizanja tog cilja prikupljamo podatke o aktivnostima prilikom učenja, navika upisivanju kurseva, rešavanju testova i slično. Sve ovo nam omogućava poboljšanje kvaliteta Sajta kao i Vašeg doživljaja.
Neki od konkretnih primera korišćenja podataka su:

 • Broj otvaranja lekcije u poređenju sa brojem pokušaja rešavanja testa nam govori o usaglašenosti lekcije i testa uz tu lekciju.
 • Zadržavamo podatke o prijavljivanju na Sajt kako bi omogućili brži rad i uklonili potrebu za ponovnim unošenjem parametara za prijavu i time pojednostavili proces.
 • Praćenje na koji način se služite Sajtom i koliko vremena oduzima odabir kurseva i lekcija pomaže nam u razvoju i poboljšanju Sajta i usluge.
 • Pratimo i sakupljamo podatke o tome koje tipove Pretplate korisnik preferira, koliko redovno obnavlja pretplatu i vreme godine kad je obnavlja i ove podatke koristimo pri poslovnim istraživanjima i projekcijama.
 • Skupljamo i čuvamo tehničke podatke kao što su tip korišćenog web pregledača, operativni sistem i druge softverske i hardverske informacije, a u cilju praćenja kad i kako korisnici pristupaju Sajtu čime smo u mogućnosti dodatnog prilagođavanja Sajta Vašim potrebama.

Korišćenje e-mail adrese

Za komunikaciju sa Vama koristimo Vašu e-mail adresu koju ste ostavili pri registraciji. Poruke koje će Vam stizati na e-mail su uglavnom servisne prirode, obaveštenja o unapređenju sajta, o novim objavljenim materijalima i o aktivnostima vezanim za vaš nalog i članarinu. Neke od poruka koje Vam mogu stići su:

 • Nakon kupovine Pretplate na e-mail šaljemo potvrdu i račun.
 • Po završetku kursa, na e-mail šaljemo poruku sa informacijama da je korisnik uspešno završio kurs.
 • Kada zaboravite lozinku i uđete u proces njene promene tada na e-mail šaljemo poruku sa linkom za promenu lozinke.
 • Ako ste zatražili određene informacije postoji mogućnost da vam iste pošaljemo na e-mail.

Sigurnosne Mere

Sve informacije i podatke koje smo prikupili o korisnicima strogo čuvamo na bezbednom serveru u skladu sa internim sigurnosnim protokolima uz praćenje i poštovanje važećih zakona. Informacije i podaci dostupni su samo našim zaposlenima kojima su ti podaci potrebni za obavljanje posla. Svi naši zaposleni, kao i naši poslovni partneri odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti.  Koristimo sigurnosnu enkripciju za čuvanje lozinke ili detalja za prijavljivanje. Nažalost, slanje informacija putem interneta nije stoprocentno bezbedno tako da osim čuvanja za koje imamo primenjene mere sam proces dolaska informacija do nas ne možemo obezbediti shodno tome te radnje obavljate na sopstveni rizik. Od trenutka dobijanja informacija mi preduzimamo sve radnje kako bi onemogućili nedozvoljen pristup nalogu i Vašim podacima.

Deljenje Podataka

Postoje određene situacije u kojima UčiSlobodno može deliti informacije i to su rukovanje samim Sajtom u slučajevima kada je potrebno obezbediti nesmetan rad Sajta ili kada se uvode nove funkcionalnosti kao i u mogućim slučajevima kada je to u zakonskim okvirima zatraženo od nadležnih organa i institucija.

O Politici Privatnosti

Imajte u vidu da Politika Privatnosti predstavlja deo Uslova Korišćenja stvorenih u svrhu korišćenja Sajta i zajedno formiraju Sporazum (Ugovor) između Vas i UčiSlobodno. Uslovi definisani u Uslovima Korišćenja se jednako odnose i na Politiku Privatnosti, shodno tome svaka naknadna izmena u Politici Privatnosti tretira se na isti način kao i izmene u Uslovima Korišćenja.