Brojevi i operacije sa njima
Algebra i funkcije
Geometrija
Merenje
Obrada podataka

Zadatak 380 – Završni ispit 2020

Upsss!!!

Video u kome je objašnjen način rešavanja ovog zadatka je zaključan.


Uputstvo za kupovinu pretplate

380. zadatak za završni ispit iz matematike spada u napredni nivo i obrađuje određivanje mera unutrašnjih uglova trougla u komplikovanijim zadacima. U četiri minuta videa detaljno i postupno objašnjen je načina rešavanja ovog zadatka koji pripada oblasti geometrija iz zbirke za završni ispit. Moći ćete da naučite kako da odredite unutrašnje uglove u jednakokrakom trouglu kada je data simetrala njegovog ugla na osnovici.

1. Ugao Beta je spoljašnji ugao donjeg trougla pa je jednak zbiru dva njemu nesusedna unutrašnja ugla, tj alfa i alfa i po.
2. Ugao gama je lakše izračunati iz trougla ABC.

Saša Popović (Upravnik) 25. 02. 2019. at 15:32

Odnično uočavaš stvari i dosta napredno razmišljaš. Svaka čast. Kada vidiš problem sagledaš ga u celosti i nađeš rešenje.
Ja se trudim da pokažem veliki problem, rasturim ga na male probleme i rešavanjem više malih rešavam veliki problem. To se ispostavilo kao najbolja metoda za učenike koji nemaju nivo znanja koje ti poseduješ 🙂

Da li može da se prizna i da je ugao ß prav ugao, odnosno da ima 90°? Jer je on na pravoj simetrali. Pa da se preko tog ugla ß i polovine alfa, izračuna i ugao gama.

Saša Popović (Upravnik) 18. 06. 2018. at 19:29

Ne, ne može, to bi bila greška. Ugao beta nikako ne može biti prav jer je s simetrala ugla alfa koji je ugao na osnovici. Da je alfa ugao pri vrhu, moglo bi, ovako ne može.

Hvala na odgovoru i objašnjenju, sutra imam završni ispit iz matematike, pa sada vežbam neke zadatke sa vašeg sajta izvinjavam se, samo nisam baš razumela zašto nije prav ugao ß..

Saša Popović (Upravnik) 18. 06. 2018. at 20:45

Zbog toga što simetrala ugla nije normala na naspramnu stranicu. Jedini izuzetak je kada je u pitanju simetrala ugla pri vrhu jednakokrakog trougla. Tada i samo tada simetrala ugla sa osnovicom gradi ugao od 90 stepeni.

Napiši komentar

Scroll Up